...

Demolarea și ecologizarea Minei Lonea – răspunsul CEH

valea jiului implicata
Oct 23, 2020

Comunicăm public răspunsul Complexului Energetic Hunedoara la adresa cu privire la proiectul pentru demolarea și ecologizarea Minei Lonea.

Procedura continuă nestingherită urmând planul de încetare a activității realizat în anii anteriori, fără suport în opinia și interesele populației. “În baza Legii nr. 137/2002, activele fără caracter social se transferă prin vânzare la prețul pieței, iar până la consultarea comunității, procedură care se va desfășura în viitorul apropiat, [..] nu există o listă de clădiri / construcții care au fost solicitate pentru o eventuală reconversie funcțională. În cazul în care va exista o solicitare în acest sens, Complexul Energetic Hunedoara SA va ține cont de aceasta [..]. În acest sens, sugerăm întocmirea de către dumneavoastră a unui studiu cu privire la potențialul de reconversie funcțională, pe care îl puteți pune la dispoziția celor interesați.”

Din păcate, cazul Minei Petrila nu a produs modificarea de percepție scontată în rândul celor care se află în conducerea mineritului, deși este printre singurele proiecte care are atât acceptul comunității internaționale, cât și sursă de finanțare. Răspunsul de mai sus arată că, în cazul în care dorim refuncționalizarea anumitor clădiri, trebuie:
1. să realizăm studiul cu privire la potențialul de reconversie funcțională;
2. în cadrul consultării publice să evidențiem clădirile care se doresc a fi păstrate de către comunitatea locală;
3. să identificăm o entitate publică / un investitor care să cumpere activele respective de la Complexul Energetic Hunedoara.

mina lonea

Ceea ce ne face să fim în continuare circumspecți este lipsa de predictibilitate. Răspunsul vine în aceeași zi cu evenimentul TRACER – tranziția justă de la cărbune în Valea Jiului, în urma căruia vorbitorii reprezentanți ai autorităților locale au subliniat că “locurile de muncă din minerit trebuiesc păstrate la acest nivel până cel puțin la data la care avem certitudinea că putem să le înlocuim din punct de vedere economic, iar apoi să vorbim de o reorientare și o restructurare”. Acest fapt denotă lipsă de asumare a situației reale, atât timp cât pârghiile pentru alternative viabile sunt, în întregime, în mediul politic local, județean și național. Tranziția spre alte mijloace de bunăstare întârzie tocmai din cauza lipsei de asumare a responsabilității cu privire la o tranziție justă, deși ne aflăm în anul 23 de tranziție injustă și o scădere demografică de aproximativ 40%.

Ne bucurăm că în cadrul acestui eveniment experții Comisiei Europene și ai ADR Vest au subliniat că rezonează cu proiectele de reconversie a patrimoniului minier și regenerarea urbană a ansamblurilor miniere ca nucleu pentru revitalizarea postindustrială a Văii Jiului, precum și de nenumăratele semnale pozitive venite în acest sens din partea specialiștilor în domeniu. Considerăm esențial să ținem cont de aceste opinii și de recomandările celor avizați, astfel încât tranziția de la cărbune în Valea Jiului să aducă beneficii reale comunității.

Photo credits: Sylvester Nata & Dan Gavrilă.

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.