Valea Jiului, 11 octombrie 2023: Proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului, un efort amplu de revitalizare a regiunii prin artă și cultură, se îndreaptă cu pași hotărâți către o nouă etapă de activități și evenimente ce vor avea loc în perioada 13-15 octombrie.
De câteva zile Valea Jiului vuiește de voluntari, artiști locali și organizatori ce pun la punct amenajarea spațiilor, schițează viitoarele picturi murale, fac ateliere de tehnici teatrale, improvizație, storytelling și repetiții pentru spectacolele de strada ce vor urma. Aceste pregătiri sunt deschise pentru oricine dorește să se alăture și să participe.
“Evenimentele din luna august au fost o demonstrație clară a potențialului nostru colectiv de a aduce schimbări pozitive. Am experimentat bucuria și puterea artei de a uni oamenii și de a revitaliza spiritul comunitar. Sperăm să vedem locuitorii Văii în număr cât mai mare alături de noi și la această serie de evenimente“, a declarat Adina Vințan, președinte al Valea Jiului Society și coordonator al proiectului.
Activitățile din 13 – 15 octombrie sunt foarte variate și vor include vizite la Mina Lonea, Mina Petrila și Mina Lupeni, recitaluri, cântări sau expoziții care pun în valoare istoria și povestea acestor mine. Activitățile ce vor avea loc în cartierele Dallas, Ștefan sau Bosnia includ prânzuri comunitare, picturi murale, ateliere de creativitate din materiale reciclabile, un târg de jucării second-hand, însoțite de o piesă de teatru special pregătită cu participarea copiilor din zonă. Prin aceste evenimente, se urmărește nu doar revigorarea spațiilor, ci și crearea unor momente autentice de comuniune și bucurie pentru toți cei implicați.
Este un prilej de a celebra istoria și diversitatea Văii Jiului, implicând comunitatea și oferind o serie de evenimente care să aducă bucurie și un puternic sentiment de apartenență.
Proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului este derulat de Valea Jiului Society, Urban Lab Valea Jiului și Asociația Copii pentru Viitor, cu sprijinul organizațiilor membre Valea Jiului Implicată, și este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Despre Valea Jiului Society
Valea Jiului Society activează în domeniul dezvoltării locale și are ca scop dezvoltarea socială, economică și culturală a Văii Jiului pentru îmbunătățirea calității vieții comunității locale. Unul dintre proiectele majore ale VJS este Coaliția Valea Jiului Implicată: în prezent, 25 de ONGuri active în Valea Jiului care colaborează pentru tranziția justă a Văii Jiului de la industria poluantă. Din 2022, VJS implementează împreună cu alți peste 30 de parteneri (autorități publice, ONGuri, mediul privat, mediul universitar) proiectul Valea Jiului Vibrantă, care vizează revitalizarea spațiilor publice din Valea Jiului prin artă și redarea acestora comunității prin organizarea diverselor activități pentru toate vârstele.
Pentru mai multe detalii accesați www.valeajiuluiimplicata.org.
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații neguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.
Contact
adina.vintan@gmail.com ‖ 0722 697 550