...

Comunități vibrante

comunitati vibrante valea jiului

Comunități vibrante în Valea Jiului

Pe 6 august 2023, Valea Jiului a fost scena lansării unui proiect de suflet: “Comunități Vibrante în Valea Jiului”. 

Proiectul, o continuare a inițiativei “Valea Jiului Vibrantă”, s-a concentrat timp de 7 luni pe trei dintre cele mai marginalizate comunități din Valea Jiului: Cartierul Bosnia din Petroșani și fosta Mină Petrila, Cartierul Dallas din Vulcan și Colonia Ștefan din Lupeni.

“Comunități Vibrante în Valea Jiului” a fost un efort colaborativ între Valea Jiului Society, Urban Lab Valea Jiului, Asociația Copii pentru Viitor și alte organizații membre Valea Jiului Implicată, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Un proiect care a adus speranță și inovație în inima Văii Jiului.

Activități

Eveniment
Cultural-educativ de lansare
Awareness
Comunitar prin cultură
Activități vibrante
În cartierul Bosnia și Mina Petrila
Activități vibrante
În cartierul Dallas Vulcan
Activități vibrante
În Colonia Ștefan și Mina Lupeni
Povești vibrante
În Valea Jiului
Eveniment cultural-educativ
Final de proiect

Activitatea de lansare a proiectului Comunități Vibrante în Valea Jiului a fost coordonată de Valea Jiului Society prin Managerul de proiect (Adina Vințan) în strânsă colaborare cu cei 2 parteneri și cu susținerea organizațiilor membre ale Coaliției Valea Jiului Implicată și a autorităților locale. Peste 600 de participanți au fost prezenți pe parcursul întregii zile, pe lângă persoane vulnerabile — beneficiarii direcți ai proiectului (peste 300 participanți), evenimentul bucurându-se de prezența autorităților publice locale și naționale (miniștri, senatori, deputați, președinte consiliu județean, primar, alți reprezentați ai mediului public), reprezentanți ai mediului privat local, societatea civilă locală și cetățeni din întreaga Valea Jiului, dar și din alte orașe din România și chiar de peste hotare. Lansarea proiectului a prezentat programul În Stare de Bine, scopul proiectului și activitățile planificate pe parcursul celor 7 luni, a inclus discuții cu beneficiarii din comunitățile marginalizate inclusiv un proces de recrutare a voluntarilor din aceste zone. Povești Vibrante din Valea Jiului au fost prezentate pe parcursul întregii zile, iar tinerii din comunitățile marginalizate din întreaga Valea Jiului au participat la 7 ateliere artistice și culturale, concursuri de pictură, demonstrații de robotică, joc de fotbal stradal și competiții de orientare, cursuri de prim ajutor, activități de dezvoltare personală, dezbateri pe diverse teme privind dezvoltarea Văii Jiului, multiculturalitatea zonei noastre și importanța integrării grupurilor vulnerabile, plimbări cu ciclodrezina, tururi ghidate în incinta fostei Mine Petrila și la Casa Memorială I.D. Sîrbu, vernisaje, reprezentații artistice și concert de flaut, pian și reprezentații acapela.

Conștientizarea comunitară se desfășoară pe tot parcursul proiectului, începând cu evenimentul de lansare și continuând după finalizarea proiectului, accentul punându-se în cele 3 comunități marginalizate selectate în special prin implicarea tinerilor din aceste comunități, dar și a părinților acestora și a celorlalți membrii ai comunității. Activitatea este coordonată de Asociația Copii pentru Viitor prin Managerul Facilitare Relații Comunitare (Ancuța Iordănescu) în strânsa colaborare cu ceilalți 2 parteneri. Comunitatea din Cartierul Bosnia, Petroșani și comunitatea din Cartierul Ștefan, Lupeni au prezentat cele 2 piese de teatru care spun povestea micilor actori și a comunităților din care provin, ca urmare a activităților de dezvoltare personală prin teatru, de conștientizare și activare comunitară la care au participat. Au fost selectați 24 de copii din Cartierul Bosnia și 26 de copii din Cartierul Ștefan, susținuți de 20 de voluntari recrutați prin acest proiect din cele 2 comunități (în special părinți ai copiilor participanți). Pe parcursul săptămânii de lucru copii au beneficiat de mese calde în fiecare zi, precum și alte surprize, iar piesele de teatru au fost lansate în cadrul unui eveniment comunitar care a cuprins mai multe activități artistice și culturale, precum și câteun prânz comunitar pregătit de organizatori împreună cu voluntarii din comunitate. Pe lângă membrii comunității respective, la lansarea piesei de teatru au fost prezenți și participanți din întreaga Valea Jiului și chiar și invitați veniți din afara Văii Jiului, inclusiv presa locală și reprezentanți ai presei naționale, precum și influenceri naționali invitați de echipa În Stare de Bine.

Activitățile vibrante în comunități (A3, A4 și A5) sunt coordonate de Urban Lab Valea Jiului prin Managerul Activități Culturale (Mihai Danciu), în strânsă colaborare cu ceilalți 2 parteneri. Comunitatea din Cartierul Bosnia a avut parte de mai multe activități care au culminat cu 2 evenimente principale: (1) lansarea Planiglobului realizat de artistul Ion Barbu cu spriinul comunității, instalație artistică la care au contribuit și copiii din Cartierul Bosnia și au avut invitați la lansare și copiii din Cartierul Ștefan și Cartierul Dallas, cu toții ascultând povestea lui Ion Barbu despre Mina Petrila și recitalul actorului Zoltan Butuc din Povestiri Petrilene ale lui I.D. Sîrbu; (2) lansarea instalației artistice realizată de artistul Viorel Stroe împreună cu comunitatea în parcul din Cartierul Bosnia, împreună cu prezentarea piesei de teatru realizată de copiii din cartier. Acest eveniment a relatat și povestea cartierului, pregătită cu ajutorul comunității locale și prezentată de Viorel Stroe, a inclus și un atelier de reciclare prin artă, târg de jucării, un joc de fotbal pe spațiul recent amenajat și un prânz comunitar. Ambele evenimente s-au bucurat de prezența echipei În Stare de Bine care a adus cu ea invitați influenceri naționali, iar evenimentul final din Cartierul Bosnia a avut-o alături și pe Kathi Scheidereiter, reprezentanta din partea finanțatorului Kaufland România. Lansarea Planiglobului a beneficiat de un număr de 70 participanți, dintre care 40 din grupurile vulnerabile, iar lansarea instalației artistice din parc de 84 de participanți, 70 din grupurile vulnerabile.

Activitățile vibrante din Cartierul Dallas au inclus realizarea unei picturi murale în zona centrală a cartierului, pe clădirea deseori folosită pentru activitățile comunitare din cartier. După discuții în comunitate, artistul Paul Șerban a transmis câteva schițe, dintre care au fost alese 2 care au fost votate public. „Kindness”, așa cum a denumit artistul pictura de pe perete, a fost cea mai votată (244 voturile online, comparativ cu 171 voturi pentru a doua propunere). Pentru că mulți din comunitate își doresc să aibă pe perete și a doua schiță, organizatorii împreună cu artistul au decis să o realizeze perioada următoare. Pictura a fost lansată în mijlocul a 77 de participanți, dintre care 54 persoane vulnerabile. Evenimentul a relatat și povestea cartierului, pregătită cu ajutorul comunității locale și prezentată de Mihai Danciu și a cuprins, de asemenea, un atelier de reciclare prin artă la care au participat 38 de copilași. Evenimentul de lansare a picturii s-a bucurat de prezența lui Kathi Scheidereiter, reprezentanta din partea finanțatorului Kaufland România, precum și de echipa În Stare de Bine care a venit împreună cu 3 influenceri naționali. Piesa de teatru realizată de copiii din Cartierul Dallas va fi lansată la finalul lunii ianuarie 2024.

Activitățile vibrante din Cartierul Ștefan din Lupeni au început cu lansarea piesei de teatru realizată de copilașii din comunitate. Evenimentul a reunit 121 de participanți, dintre care 80 din categoria persoanelor vulnerabile. Piesa de teatru a fost pregătită de 26 de copii care prin teatru au spus povestea lor, povestea comunității și au marcat evenimentele principale care s-au întâmplat la Mina Lupeni. Al doilea eveniment marcant în Cartierul Ștefan a fost lansarea picturii murale „Tatiana Stepa”, realizată de artistul Cristian Scutaru, eveniment care a cuprins și povestea Cartierului Ștefan, pregătită cu ajutorul voluntarilor din comunitate și prezentată de Mihai Danciu și Bogdan Popa. Portretul artistei naționale care provine din Cartierul Ștefan a fost extrem de bine primit de comunitatea din cartier, dar și de ceea din municipiul Lupeni și întreaga Valea Jiului. Cătălin Stepa, fiul regretatei artiste a fredonat Imnul Minerilor, iar Estera Filip, prietena artistei, a povestit din amintirile sale împreună cu Tatiana. Evenimentul a reunit 97 de participanți, dintre care 65 din categoria vulnerabilă. Primarul Municipiului Lupeni a fost prezent la eveniment împreună cu reprezentanți ai administrației locale și senatorul original din Lupeni. Evenimentul s-a bucurat de prezența echipei În Stare de Bine și cei 3 influenceri care i-au însoțit, alături de reprezentanți ai presei locale. Ambele evenimente organizate în Cartierul Ștefan au inclus și câteun prânz comunitar pregătit cu ajutorul voluntarilor din comunitate. În cadrul evenimentului de lansare a picturii murale a avut loc și un atelier de reciclare prin artă la care au participat 49 de copilași.

Activitatea Povești Vibrante în Valea Jiului / pe Firul Jiului este coordonată de Valea Jiului Society prin Managerul de proiect (Adina Vințan) cu sprijinul celor 2 parteneri și al organizațiilor membre Valea Jiului Implicată. Poveștile Vibrante au fost relatate încă de la începutul proiectului în cadrul diverselor activități pe care le-am desfășurat, dar și ca evenimente organizate separat. Până în prezent participanții din comunitățile marginalizate ale Văii Jiului, împreună cu participanți din întreaga regiune și din afara Văii Jiului, au aflat povestea celor 3 cartiere incluse în proiect Cartierul Bosnia din Petroșani, Cartierul Dallas din Vulcan, Cartierul Ștefan din Lupeni, precum și povestea Minei Lonea, a Minei Petrila, a Casei Ianza, Muzeul Mineritului, Muzeul Salvatorului, Muzeul Momârlanului și Munții Parâng (drumeție), Teatrul I.D. Sîrbu, Casa Memorială I. D. Sîrbu.

La evenimentul de încheiere a proiectului, ne vom concentra tot pe beneficiarii din comunitățile marginalizate și vom pune sub lumină realizările pe care le-am atins prin proiect, pe care le vom prezenta într-un mod cât mai prietenos și accesibil, folosind un limbaj simplu și ușor de înțeles. Vom pune un accent puternic pe importanța implicării grupurilor vulnerabile în dezvoltarea comunității și în depășirea condiției individuale și vom sublinia importanța sprijinului oferit de voluntari și de către factorii interesați în reducerea discriminării și inegalității din comunitățile noastre marginalizate. Vom sublinia, astfel, rolul și contribuția beneficiarilor în realizarea rezultatelor proiectului, evidențiind cum implicarea lor directă a fost esențială în obținerea succesului final, însă, în același timp, vom reitera și sprijinul și colaborarea din partea voluntarilor, organizațiilor partenere și altor factori interesați, pentru a întări importanța colaborării și sinergiei în atingerea obiectivelor comune. Ne dorim să îi convingem pe toți beneficiarii să adopte pe termen lung această mentalitate de implicare pentru schimbare, pentru a-i motiva să continue să susțină și să promoveze schimbarea în comunitățile lor, încurajându-i să rămână angajați în lupta împotriva discriminării și inegalității. Vom încerca să le insuflăm încredere în propria lor capacitate de a aduce schimbări pozitive și să le arătăm că implicarea lor este esențială pentru crearea unei comunități locale mai echitabile și mai incluzive.
Vom acorda o atenție specială copiilor și tinerilor din grupurile vulnerabile vizate, invitându-i să participe la ateliere unde traineri și moderatori le vor explica, într-un mod accesibil, importanța voluntariatului și a muncii în echipă în rezolvarea problemelor din comunitățile marginalizate. Scopul nostru este să îi convingem pe copii să înceapă să se implice activ în voluntariatul dedicat comunităților din care provin și chiar în alte domenii. Prin intermediul acestor ateliere, vom încuraja copiii și tinerii să înțeleagă că implicarea lor poate face o diferență reală în comunitate și că munca în echipă și voluntariatul pot aduce rezultate pozitive. Vom sublinia beneficiile implicării lor constante în astfel de activități, precum dezvoltarea abilităților de comunicare, a empatiei și a leadership-ului, sau satisfacția de a ajuta și de a contribui la binele comunității. Vom promova și valoriza exemplele de succes ale altor tineri voluntari și activiști din Valea Jiului, pentru a-i inspira și motiva pe copii să își găsească propriul lor mod de a se implica și a contribui la schimbare. În plus, vom oferi resurse și informații utile despre organizațiile și proiectele de voluntariat disponibile, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se implica în diverse activități, în funcție de interesele și abilitățile lor. Ne dorim să cultivăm în copii și tineri o atitudine proactivă și implicată și să îi încurajăm să devină cetățeni responsabili și activi în comunitate.
Ulterior, vom organiza expoziții artistice pentru a prezenta produsele culturale generate pe parcursul proiectului. Vom da șansa participanților din grupurile vulnerabile să își prezinte propriile creații, în propriile cuvinte. Expozițiile vor oferi un spațiu de manifestare și apreciere a talentelor și abilităților artistice ale acestora. Astfel, membrii comunităților marginalizate vor avea ocazia să-și prezinte lucrările și să împărtășească povestea din spatele fiecărei intervenții culturale comunitare. Prin această componentă, ne dorim să consolidăm încrederea persoanelor din grupurile vulnerabile în propria lor valoare artistică și să le oferim oportunitatea de a fi recunoscuți și apreciați pentru talentul lor. Expozițiile vor reprezenta un moment de mândrie și satisfacție, în care comunitățile marginalizate vor simți că munca și creativitatea lor sunt importante. Prin intermediul acestor expoziții artistice, ne propunem să promovăm și să celebrăm diversitatea și creativitatea culturală a comunităților marginalizate.
Pentru a încheia evenimentul într-un mod memorabil, vom organiza și câteva momente artistice, avându-i ca spectatori pe beneficiarii direcți. Prin intermediul acestora, vom evidenția puterea și impactul pozitiv pe care cultura îl poate avea asupra individului și comunității. Ne dorim să transmitem un mesaj puternic și inspirațional, subliniind că arta poate fi o sursă de emoție, conexiune și dezvoltare personală. De asemenea, vom pune accentul pe faptul că arta și cultura sunt accesibile tuturor și pot reprezenta un izvor de inspirație, bucurie și creștere personală: fiecare individ are dreptul să se bucure de frumusețea și puterea artei și a culturii, indiferent de circumstanțele în care se află.
Nu în ultimul rând, pentru a putea evalua cât mai corect efectele proiectului, ne propunem să colectăm feedback de la beneficiarii direcți prin intermediul unui chestionar de evaluare, prin care să obținem informații cu privire la modul în care beneficiarii au resimțit proiectul și despre modul în care activitățile i-au influențaț/impactat. Chestionarul va fi conceput într-un mod clar și concis, astfel încât beneficiarii să poată răspunde ușor și să își exprime opinia cu privire la diverse aspecte ale proiectului, cum ar fi: impactul asupra lor și asupra comunității din care provin, relevanța activităților desfășurate, îmbunătățirile observate în viața lor, satisfacția generală față de participarea în proiect etc.

Social media

Articole presă

Articol

Articol

Articol

Articol

Filmulețe

Articole

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.