...

Comunități Vibrante în Valea Jiului: cultura prinde viață din nou în inima Văii Jiului

valea jiului implicata
Oct 16, 2023
  • Între 13 și 15 octombrie, proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului a adus în fața localnicilor și turiștilor aflați în Petroșani, Vulcan, Petrila și Lupeni o serie amplă de evenimente și activități artistice, de la tururi ghidate la prânzuri comunitare, ateliere de creativitate, ateliere de teatru, picturi murale, expoziții și concerte
  • De asemenea, cei interesați au putut vizita minele Lonea, Lupeni și Petrila – aceasta din urmă, cea mai mare și mai veche din Valea Jiului
  • Un prilej real de a celebra istoria și diversitatea Văii Jiului a implicat comunitatea într-o serie de evenimente care au adus bucurie și un puternic sentiment de apartenență

Petroșani, 16 octombrie 2023. Proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului, un efort amplu de revitalizare a regiunii prin artă și cultură, a cuprins activități artistice și evenimente ce au avut loc timp de trei zile în fostele comunități minerești din această zonă.

Începând de vineri, 13 octombrie, și pe parcursul celor două zile de weekend, localnicii și vizitatorii a patru localități din Valea Jiului – Petroșani, Vulcan, Petrila și Lupeni – au avut ocazia să ia parte la o serie de evenimente și activități artistice destinate revitalizării comunităților locale, comunități care se confruntă cu efectele dispariției industriei mineritului și provocările tranziției către un nou model de dezvoltare locală.

Astfel, în cele patru orașe foste miniere un grup amplu de organizatori, oameni implicați din sectorul neguvernamental, voluntari, artiști locali, dar și artiști recunoscuți la nivel național au realizat picturi murale, au susținut ateliere de tehnici teatrale, improvizație, storytelling etc.

Printre evenimentele la care au participat deopotrivă localnici și vizitatori se numără vernisajul Planiglobului Văii Jiului realizat de artistul Ion Barbu, cunoscut publicului drept grafician al revistei Dilema Veche (și al Academiei Cațavencu), unde, în fiecare săptămână, vă puteți amuza cu desenele sale, comentarii pe cât de inteligente, pe atât de ireverențioase la adresa lumii de azi.

Activitățile din 13-15 octombrie au avut loc în cartierele Dallas (Vulcan), Ștefan (Lupeni) și Bosnia (Petroșani) și au inclus prânzuri comunitare, picturi murale, ateliere de creativitate din materiale reciclabile, un târg de jucării second-hand, însoțite de un performance de teatru special pregătit cu participarea copiilor din zonă.

Pictorul Cristian Scutaru a putut fi văzut „live” la lucru în Cartierul Ștefan din Lupeni, unde a realizat pe un mural portretul regretatei Tatiana Stepa. Muralul lui Paul Șerban, artist stradal local la început de drum, mural realizat în Cartierul Dallas (Vulcan) a fost, de asemenea, prezentat locuitorilor cartierului. Actorii Ștefan Hotnog și Alexandra Pribeagu au lucrat cu mai multe serii de copii pe care i-au provocat să se exprime în scurte „tablouri” de teatru.

De asemenea, cei interesați au putut vizita minele Lonea, Lupeni și Petrila. Dacă prima dintre acestea, a putut fi văzută în cadrul unui eveniment unic, respectiv aniversarea a 150 de ani de la deschidere, Petrila, cea mai veche și mai mare mină a Văii Jiului, este mereu un obiectiv de neratat.

Evenimentele au fost realizate împreună cu membri ai Coaliției Valea Jiului Implicată, cu artiști locali sau din alte zone, cu persoane reprezentative pentru comunitățile marginalizate, precum și cu sprijinul administrațiilor locale. Proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului este derulat de Valea Jiului Society, Urban Lab Valea Jiului și Asociația Copii pentru Viitor, cu sprijinul organizațiilor membre ale Coaliției Valea Jiului Implicată, și este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

„Evenimentele pe care le-am organizat în luna august tot aici, în Valea Jiului, au fost o demonstrație clară a potențialului nostru colectiv de a aduce schimbări pozitive. Am experimentat bucuria și puterea artei de a uni oamenii și de a revitaliza spiritul comunitar“, a declarat Adina Vințan, președinte al Valea Jiului Society și coordonator al proiectului. „Până în prezent, am reușit să ajungem la peste 300 de beneficiari, să depășim cu mult indicatorii, având peste 500 de participanți spectatori, cu peste 50 de voluntari și o serie de ateliere educative și momente cultural-artistice. Au fost amenajate trei spații pentru intervențiile culturale în comunitățile marginalizate, asigurând prezența și în alte spații și în media la nivelul întregii zone a Văii Jiului.”

Și totuși, de ce a atras Valea Jiului atenția artiștilor și a ONG-urilor? În ultimii 26 de ani, Valea Jiului a cunoscut cel mai acut proces de depopulare față de toate celelalte zone miniere din Europa, spun organizatorii. Din 15 mine au mai rămas operaționale două (Vulcan și Livezeni), iar alte două (Lonea și Lupeni) sunt în diverse programe de reducere a activității. Unele au făcut obiectul unor proiecte de regenerare urbană și renaturare, altele au eșuat din lipsa capacității financiare și administrative a comunității locale. Un exemplu distinct este Mina Petrila, unde este propusă păstrarea și reconversia prin punerea în valoare a potențialului cultural, industrial și de afaceri și de dezvoltare a roboticii. În prezent, cele două mine cu plan de închidere au un masterplan dezvoltat prin proiectul Zone Funcționale în Uniunea Europeană (implementat de Banca Mondială și Comisia Europeană), prin care se propune modificarea planului de închidere pentru a asigura reconversia în paralel cu închiderea activităților miniere până în 2026.

Pe de altă parte, în zonă se dorește impulsionarea activităților din turism (cazare, alimentație publică, facilități și atracții), precum și a companiilor nepoluante de prelucrare (electrice, textile, automotive).

„Dispariția mineritului din această zonă, după un secol și jumătate în care această industrie a fost definitorie pentru identitatea comunităților locale, a fost un eveniment catastrofic”, spune Mihai Danciu, președinte Urban Lab Valea Jiului. „Am învățat din experiențe similare că, atunci când dispar industrii care adunau în jurul lor întregi comunități, acestea din urmă ajung să se confrunte cu problema supraviețuirii. Dacă vrem ca Valea Jiului, un loc cu un potențial natural extraordinar, să renască, atunci nu e nevoie să aducem doar investiții, ci și să reclădim comunitățile, să readucem oamenii laolaltă, să le arătăm că suntem împreună, că dacă ne ajutăm există speranță și putem începe să construim aici viitorul. În primul rând, comunitățile înseamnă o imagine despre ele însele. Iar pentru acești oameni, care timp de peste 150 de ani au reprezentat inima industriei mineritului din România, dispariția acestei ocupații a însemnat pierderea identității de sine. Acum încercăm cu toții să o reclădim, prin artă comunitară și participativă.”

Despre Valea Jiului Society

Valea Jiului Society activează în domeniul dezvoltării locale și are ca scop dezvoltarea socială, economică și culturală a Văii Jiului pentru îmbunătățirea calității vieții comunității locale. Unul dintre proiectele majore ale VJS este Coaliția Valea Jiului Implicată, care constă în prezent în 25 de ONG-uri active în această zonă și care colaborează pentru tranziția justă a Văii Jiului de la industria poluantă. Din 2022, VJS implementează împreună cu alți peste 30 de parteneri (autorități publice, ONG-uri, mediul privat, mediul universitar) proiectul Valea Jiului Vibrantă, care vizează revitalizarea spațiilor publice din Valea Jiului prin artă și redarea acestora comunității prin organizarea diverselor activități pentru toate vârstele.

Pentru mai multe detalii accesați www.valeajiuluiimplicata.org.

 Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.

 Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații neguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

 Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

 

Contact

adina.vintan@gmail.com ‖ 0722 697 550

www.valeajiuluiimplicata.org

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.