Colonia Bosnia: Solidaritate și muncă
În inima bogăției carbonifere a Văii Jiului, pe meandrele Jiului, se ascunde o filă de istorie fascinantă – Colonia Bosnia, un simbol al muncii și solidarității minerilor din această regiune.
Cu rădăcini adânci în secolul al XIX-lea, când cărbunele era sursa vitală pentru dezvoltarea industriei, Colonia Bosnia a luat naștere odată cu exploatarea zăcămintelor de cărbune din Petrila. Momentul crucial a fost marcat de dobândirea primei concesiuni miniere în 1858, când compania “Max, Egon, Fürst”, sub denumirea de „CONCESIUNEA MAXIMILIAN”, a obținut dreptul de exploatare pe aceste meleaguri, deschizând calea către o nouă eră industrială în Valea Jiului, devenind principala sursă de cărbune, alimentând dezvoltarea rapidă a transporturilor feroviare și a industriei siderurgice.
Cu scoaterea cărbunilor din adâncul pământului, s-a născut nevoia de muncitori, astfel cǎ muncitori din Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, Serbia, dar și din Transilvania au migrat către această țară a cărbunelui. Astfel, s-a conturat Colonia Bosnia. Construcția coloniei a început în anul 1869, sub îndrumarea direcției Minelor. Casele au fost ridicate pentru muncitori și familiile lor, formând comunități organizate după grupuri etnice. Inițial, colonia avea 8 rânduri de case din cărămidă, fiecare cu două apartamente, oferind un minim de confort.
La început, viața în colonie era simplă, cu condiții limitate, însǎ toatǎ lumea avea un loc de muncǎ la Mina Petrila și Preparația Petrila. Fiecare casă avea în față boxe pentru cărbuni, cotețe pentru animale și WC-uri (latrine). Fără apă curentă, locuitorii se aprovizionau de la cișmele sau din fântâni. Cu timpul, colonia s-a dezvoltat, adăpostind aproximativ 50 de persoane în acele vremuri. În anii 1950-1960, o parte a coloniei era sub numele de Progresul Nou, iar alta sub numele de Progresul Vechi, iar distracțiile se desfășurau în casele locuitorilor, deoarece nu existau cămine culturale sau alte clădiri dedicate.
Chiar și după ani de zile, amintirile coloniei continuă să lumineze întunecimea galeriilor miniere, iar povestea lor rămâne vie în inimile celor care au trăit în acele vremuri de glorie și muncă asiduă.