...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

valea jiului implicata
Jan 4, 2024

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme.

Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama în care era menționat: „Astăzi, 4. I. 1924 d. preşedinte al Consiliului şi d. ministru de Interne au semnat deciziunea, prin care comuna Petroşani a fost ridicată la rangul de comună cu consiliu. Aducându-vă aceasta la cunoştinţă, urez noului oraş înflorire şi prosperitate. Fie ca Petroşanii să se ridice prin muncă, gospodărie şi hărnicie. Fie ca să ajungă una din marile cetăţi, în zidurile căreia să se statornicească progresul şi bunul traiu pentru toţi locuitorii săi. (ss.) Subsecretar de Stat: Tătărăscu”.
Știrea s-a răspândit în presa din acele vremuri, iar Neamul românesc, ziarul profesorului Nicolae Iorga, menționa: „La Petroşeni s-a sărbătorit cu mare solemnitate ridicarea localităţii la rangul de oraş. A luat parte dl. Gh. Tătărescu, subsecretarul de Stat de la Interne, dând acestui act importanţa cuvenită, deoarece se ştie că întreaga vale a Jiului este românească şi era lipsită de un centru orăşenesc, care să-i poată face înlesnirile comerciale, economice şi culturale, de care avea nevoie.”
Primele semne ale prezenţei oamenilor pe aceste meleaguri se găsesc încă din epoca paleoliticului, fiind apoi menționați păstorii din vremea dacilor liberi. Primii locuitori ai aşezării de azi sunt consideraţi 20 de iobagi din localitatea Petros, colonizaţi în Petroşeni în anul 1640. Din 14 februarie 1921, numele localității devine Petroșani.
Îi mulțumim domnului Marian Boboc pentru oferirea a mare parte din aceste informații.
Îi dorim și noi Petroșaniului și Văii Jiului la mulți ani înfloritori și prosperi, cetățeni implicați pentru binele comunității și conducători competenți care să contribuie la îmbunătățirea cât mai rapidă a calității vieții pentru locuitorii noștri!
Mulțumim, Dragos Dula, pentru fotografiile vechi și noi din Petroșani și Valea Jiului!
Ne dorim ca toți împreună să ne implicăm tot mai mult astfel încât să transformăm acest loc într-unul tot mai atractiv atât pentru noi, locuitorii Petroșaniului și ai Văii Jiului, cât și pentru toți cei care ne vizitează și aleg să se stabilească în Valea Jiului!

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

JTP Groundwork in Conurbatia Jiului: Va multumim!

JTP Groundwork in Conurbatia Jiului: Va multumim!

Stimați prieteni, Suntem onorați că am lucrat împreună în cadrul proiectului Just Transition Platform Groundwork în Conurbația Jiului! Așa cum spuneam la întâlnirile dintre noi, ne dorim ca acest proiect să fie începutul colaborării dintre noi, un început frumos prin...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.