...

Lansarea ciclodrezinei pe ruta Mina Lonea – fosta Mina Petrila

valea jiului implicata
May 11, 2022

Clubul Montan “Floarea Reginei” din Valea Jiului inaugurează, duminică 15 mai, o ciclodrezină pe traseul Petrila – Lonea*.

Este vorba de o idee de dezvoltare a căii ferate cu ecartament îngust unic (790mm), existentă între EM Petrila (închisă) și EM Lonea (încă în funcțiune) prin introducerea unui vehicul acționat de forța umană care să circule pe această cale ferată, construită în urmă cu peste un veac. Astfel, odată cu introducerea acestor vehicule, călătorii – turiști sau localnici- vor avea posibilitatea să se relaxeze fizic, în mod activ, pedalând între localitîile Petrila și Lonea.

Un astfel de traseu va evidenția și importanța pe care a avut-o, anterior, această cale ferată pentru dezvoltarea mineritului din zonă și  implicit a localităților Petrila și Lonea. Oferă o deplasare pro-activă atât de necesară în zilele noastre, creează oportunități de dezvoltare antreprenorială în vecinătatea zonei dar reprezintă și un punct de dezvoltare unic în Valea Jiului.

Utilizarea unor astfel de “biciclete feroviare” – velodrezine, este populară prin alte părți ale lumii. În Franța există chiar și o federație “Velorrails de France” cu peste 90 de trasee de cale ferată dezafectate și reabilitate, pe care circulă trenuri turistice și alte astfel de vehicule.

Clubul Montan “Floarea Reginei” intenționează să propună actualului proprietar și autorităților locale și județene ca această cale ferată să nu fie dezafectată odată cu închiderea EM Lonea ci să fie folosită pentru dezvoltarea turismului  prin exploatarea patrimoniului industrial existent, alături de obiectivele protejate din “Exploatarea Culturală Petrila”, inclusive prin clasarea și introducerea căii ferate ca zonă protejată cu potențial de valorificare turistică și dezvoltare integrate, conform prevederilor Legii 350/2001.

Program eveniment:
11.00: Tur ghidat la Mina Petrila, oferit de Planeta Petrila
12.00: Dezbatere despre potențialul turistic în Valea Jiului și valorificarea patrimoniului industrial
13.30: Lansarea oficială a ciclodrezinei construită de M.C. Floarea Reginei, pe calea ferată îngustă Petrila-Lonea

A mai ramas

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.