Lansarea ciclodrezinei pe ruta Mina Lonea – fosta Mina Petrila

valea jiului implicata
May 11, 2022

Clubul Montan “Floarea Reginei” din Valea Jiului inaugurează, duminică 15 mai, o ciclodrezină pe traseul Petrila – Lonea*.

Este vorba de o idee de dezvoltare a căii ferate cu ecartament îngust unic (790mm), existentă între EM Petrila (închisă) și EM Lonea (încă în funcțiune) prin introducerea unui vehicul acționat de forța umană care să circule pe această cale ferată, construită în urmă cu peste un veac. Astfel, odată cu introducerea acestor vehicule, călătorii – turiști sau localnici- vor avea posibilitatea să se relaxeze fizic, în mod activ, pedalând între localitîile Petrila și Lonea.

Un astfel de traseu va evidenția și importanța pe care a avut-o, anterior, această cale ferată pentru dezvoltarea mineritului din zonă și  implicit a localităților Petrila și Lonea. Oferă o deplasare pro-activă atât de necesară în zilele noastre, creează oportunități de dezvoltare antreprenorială în vecinătatea zonei dar reprezintă și un punct de dezvoltare unic în Valea Jiului.

Utilizarea unor astfel de “biciclete feroviare” – velodrezine, este populară prin alte părți ale lumii. În Franța există chiar și o federație “Velorrails de France” cu peste 90 de trasee de cale ferată dezafectate și reabilitate, pe care circulă trenuri turistice și alte astfel de vehicule.

Clubul Montan “Floarea Reginei” intenționează să propună actualului proprietar și autorităților locale și județene ca această cale ferată să nu fie dezafectată odată cu închiderea EM Lonea ci să fie folosită pentru dezvoltarea turismului  prin exploatarea patrimoniului industrial existent, alături de obiectivele protejate din “Exploatarea Culturală Petrila”, inclusive prin clasarea și introducerea căii ferate ca zonă protejată cu potențial de valorificare turistică și dezvoltare integrate, conform prevederilor Legii 350/2001.

Program eveniment:
11.00: Tur ghidat la Mina Petrila, oferit de Planeta Petrila
12.00: Dezbatere despre potențialul turistic în Valea Jiului și valorificarea patrimoniului industrial
13.30: Lansarea oficială a ciclodrezinei construită de M.C. Floarea Reginei, pe calea ferată îngustă Petrila-Lonea

A mai ramas

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

S-ar putea să-ți placă…

Au început înscrierile pentru Jiu Valley Summer University

Au început înscrierile pentru Jiu Valley Summer University

Asociația studențească University of Petroșani Students’ Union (UPSU) a dat recent startul înscrierilor pentru proiectul Jiu Valley Summer University (JVSU).Acesta reprezintă prima inițiativă de tipul ,,Universitate de Vară pentru Elevi’’ din cadrul Universității...

Agenda Laborator de Tranziții

Agenda Laborator de Tranziții

Avem plăcerea să vă invităm la conferința de final a evenimentului ”Valea Jiului: Laborator de Tranziție”, unde vom prezenta concluziile lucrărilor în cadrul proiectului internațional desfășurat în perioada 3-8 aprilie în Valea Jiului. Deschiderea conferinței are loc...

Vino în coaliție!