...

Adevăratele victime ale petardelor și artificiilor

valea jiului implicata
Dec 29, 2020

Bună.

Numele meu este Sorin-Valentin Ursache, am 19 ani, sunt din Petrila și lupt pentru o cauză: nu sunt de acord cu lansarea artificiilor și petardelor de Anul Nou, sau cu ocazia oricărei alte sărbători.

Am pregătit câteva motive pe care aș vrea să vi le expun, sperând că vă veți gândi puțin mai mult înainte să aruncați cu petarde și să lansați artificii.

În general, aproape orice activitate întreprinsă de specia umană duce spre distrugerea planetei: fie că gătim, fie că fierbem apă, fie că mergem într-o scurtă plimbare cu mașina, ori că facem un mic foc de tabără cu prietenii, prieteni din care nu toți își aruncă gunoiul la coș și preferă să îl arunce pe jos, în natură.

Când tăiem copaci, de asemenea, planeta suferă și foarte puțini oameni se gândesc să îi planteze înapoi. Pădurile rămân distruse, fauna suferă, mediul suferă, la fel și noi, doar că noi, fiind cea mai avansată specie de pe planetă, suferim mai târziu.

Haideți să ne gândim la încălzirea globală, consecință a lipsei plantelor, a poluării, a aruncării deșeurilor toxice sau mai puțin nocive în apă sau pe pământ, de asemenea să ne gândim și la tornade, la cutremure și la tsunamiurile ce vor avea să vină inclusiv în zone în care nu apar în general. Până la urmă plantele absorb apa, ele nu pot aprinde un foc, nu scuipă, nu vomită, cu toate astea, ele transpiră, dar e posibil să transpire mult mai puțin decat absorb.

Să ne imaginăm

o glumă făcută de un prieten în care acesta îndreaptă o artifice aprinsă spre tine. Tu ai puterea și agilitatea de a te feri, dar planeta noastră tot ce poate face este să îndure și să privească cum este distrusă.

Dacă privim din alt unghi, s-ar putea ca tu să nu fi atent la acest prieten, iar artificea să te lovească în mână, în picior sau în cap, din păcate este o șansă prea mare ca artificea să te lovească în față și aceasta să te orbească, sau în ureche și să te surzească. Nu ai să mai poți vedea un peisaj frumos în toată splendoarea lui dacă un ochi de-al tău nu vede, de asemenea nu ai să mai simți aceeași plăcere în momentul când asculți muzică dacă o ureche de-a ta nu funcționează. Oriunde ar lovi artificea, este posibil să iei și foc.

Acum, dacă ne gândim că noi suntem Terra, e ca și cum am aștepta ca acel prieten să ne lovească cu proiectilul fără ca noi să ne putem mișca.

La fel ca și copiii traumatizați în urma actelor de violență și a hărțuirii verbale, este foarte ușor să traumatizăm și animalele sălbatice din pădurile apropiate pentru că ele n-au de unde să știe ce se întâmplă la noi în orașe. Părerea mea este că am putea îmblânzi mai multe animale sălbatice dacă nu le-am speria cu greșelile noastre.

Poate ați văzut un cățel care se zbate îngrozit de focul de artificii pe sub mese și scaune, gata ca inima să-i sară din piept. Dacă cei mai buni prieteni ai omului, care au încredere și se simt în siguranță cu noi, fug de colo colo, animalele sălbatice își riscă viața alergând printre gropi și prăpastii pe întuneric căutând un loc în care să se ascundă. Este posibil ca și alte animale să se dovedească vrednice de acest titlu, nu numai câinii.

Am și eu un cățel, are un an și trei luni. A mai trecut printr-o perioadă în care a fost extrem de speriat de artificii, dar e posibil să fi fost prea mic ca să își aducă aminte de cele întâmplate. În orice caz, el se sperie repede, latră la orice om care i se pare dubios, în special noaptea și nu aș vrea să îl fac să treacă printr-o asemenea experiență.

Toată lumea și-a urat în special sănătate de sărbători, dar cum am putea noi să fim sănătoși dacă planeta noastră este muribundă?

Haideți să încercăm să formăm o nouă tradiție. Nu vă cer să ieșiți în stradă să protestați, nu vă cer să semnați petiții, nu vă cer să plantați copaci, vă cer doar îndurare pentru planeta care ne ține în viață și pentru animalele care trăiesc alături de noi!

Artificiile

acestea prezente mereu în special de Anul Nou, nu vor putea fi admirate în toată frumusețea lor de această dată, fiind prezente restricțiile anunțate de autorități ca urmare a pandemiei de care încă nu am scăpat! Indiferent de restricții, însă, cu toții ar trebui să fim conștienți de cât de dăunătoare sunt petardele și aceste artificii, să refuzăm să le folosim, să renunțăm la ele și să ne îndemnăm și apropiații să facă acest lucru.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat. Sper să trecem cu toții cu bine în Noul An și să ne implicăm fiecare tot mai mult pentru binele apropiaților noștri și planeta pe care locuim.

Sorin-Valentin Ursache

Licean

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.