...

Valea Jiului Implicată în planificarea procesului de tranziție justă

valea jiului implicata
Feb 2, 2020

Organizațiile din Coaliția VJI – implicate în planificarea procesului de tranziție justă

2 februarie 2020, Petroșani: Valea Jiului Implicată oferă un cadru de organizare și cooperare pentru organizațiile neguverna -mentale și grupurile civice locale, naționale și internaționale, cu scopul implementării de proiecte pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a Văii Jiului și al promovării regiunii la nivel local, național, european și global.

Câteva organizații neguvernamentale din Valea Jiului au hotărât să-și unească eforturile și să formeze coaliția Valea Jiului Implicată (VJI), structură la care sunt invitate să adere toate organizațiile neguvernamentale și grupurile civice care desfășoară activități pentru Valea Jiului. Astfel, cu sprijinul Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez, pe 12 decembrie 2019 a avut loc primul eveniment al coaliției Valea Jiului Implicată, eveniment care a marcat începutul lucrărilor pentru construirea acestei coaliții.

Această inițiativă reprezintă un demers necesar pentru dezvoltarea comunității noastre, pentru consolidarea parteneriatului inter-instituțional și crearea unei imagini pozitive a Văii în interior și exterior. În aceste luni, prin sprijinul Ambasadei Franței, organizăm sesiuni de schimb de bune practici și de training pentru dezvoltarea abilităților membrilor implicați în organizațiile civice, diverse dezbateri și evenimente de networking pe care le vom anunța în prealabil și la care îi invităm pe toți doritorii. Comunitatea Văii Jiului este una mai puternică, mai coezivă și integrativă atunci când societatea ei civilă este activă, implicată și un partener al factorului de decizie. Valea Jiului Implicată își propune să fie o platformă care să răspundă acestor deziderate.

Alexandru Kelemen

Reprezentant Caritas - filiala Petroșani; inițiator Valea Jiului Implicată

La 2 luni de la desemnarea câștigătorilor apelului de proiecte, Ambasada Franței a invitat asociațiile laureate la o recepție prin care să se cunoască mai bine și să prezinte activitățile derulate în cadrul proiectelor propuse. În prezența Doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, reprezentanții Valea Jiului Implicată au vorbit despre stadiul lucrărilor pentru formarea coaliției societății civile din Valea Jiului și au prezentat scopul și rolul acestei structuri în Vale. Cu ocazia acestui eveniment, Ambasadoarea Franței în România a pus în evidență faptul că politica de cooperare internațională a Franței acordă o atenție deosebită organizațiilor societății civile, pe care le consideră actori esențiali în elaborarea politicilor publice inclusive și durabile. 

Astfel, organizațiile inițiatoare Valea Jiului Implicată sunt conștiente de rolul deosebit de important pe care societatea civilă îl joacă în comunitate.

De aceea, unul dintre obiectivele majore ale Coaliției vizează promovarea principiilor de bună practică în revitalizarea Văii Jiului și promovarea societății civile din Valea Jiului ca factor deosebit de important în procesul de elaborare a documentelor strategice de tranziție justă a regiunii.

Mihai Danciu

Reprezentant Planeta Petrila, Urban Lab și ACV; inițiator Valea Jiului Implicată

Prin urmare, în data de 28 ianuarie 2020, cu ocazia deplasării la București pentru participarea la recepția organizată la Ambasada Franței, reprezentanții Valea Jiului Implicată au solicitat o întrevedere cu responsabilii Pricewaterhouse Coopers România, compania desemnată de Comisia Europeană să elaboreze Strategia pentru tranziția de la cărbune a zonei Valea Jiului, în urma câștigării licitației deschise anul trecut. Reprezentanții PricewaterhouseCoopers (PwC) au fost deschiși propunerii VJI, împărtășind principii comune cu organizațiile noastre. Astfel, PwC ne-au asigurat de transparență, prin discuții directe și abordare deschisă față de toți actorii interesați, de autenticitate, prin cunoașterea și evaluarea problemelor reale care impactează viața și activitatea oamenilor din Valea Jiului și a așteptărilor locale, de flexibilitate, de faptul că promovează caracterul incluziv prin implicarea tuturor categoriilor de reprezentanți și locuitori ai regiunii, adaptează demersurile la profilul interlocutorilor și vizează generarea de idei și recomandări cu potențial de implementare realistă pentru Valea Jiului. 7 reprezentanți Valea Jiului Implicată au discutat cu reprezentanții PwC și au identificat dorința comună pentru o consultare reală, la firul ierbii cu toți actorii locali, astfel încât această strategie să fie una a comunității și fiecare cetățean să poată avea oportunitatea să se exprime cu privire la perspectiva regiunii noastre. După o primă întrevedere cu autoritățile locale din Valea Jiului, în perioada următoare, reprezentanții PwC planifică întâlniri cu alți actori relevanți din zonă, și anume mediul economic, cel academic, sindicate, companii de stat, culte, mass media, alți reprezentanți ai societății civile din Vale și lideri informali ai cetățenilor.

Organizațiile inițiatoare Valea Jiului Implicată își propun să acționeze coordonat și unitar pentru a umple un gol existent în societatea civilă.

Ne dorim o calitate mai ridicată a vieții în Valea Jiului, iar colaborarea între societatea civilă și autoritățile locale, mediul privat și cel academic sunt esențiale pentru ca procesul de tranziție justă a Văii Jiului să aibă impact pozitiv pentru comunitatea locală.”

Elena Pârvan

Reprezentantă Fundația Noi Orizonturi; inițiator Valea Jiului Implicată

„Colaborarea este esențială în Valea Jiului. Ne-am bucurat ca la primul nostru eveniment, cel prin care am lansat lucrările de construcție a coaliției Valea Jiului Implicată și am prezentat scopul și obiectivele noastre, să avem alături reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai mediului privat din Valea Jiului, numeroși profesori și reprezentanți ai societății civile din întregul județ. Le mulțumim că au răspuns pozitiv invitației noastre și suntem bucuroși să lucrăm împreună pentru a transforma Valea Jiului într-un loc atractiv pentru locuitori, investitori și turiști.

Adina Vințan

Reprezentantă Valea Jiului Society; inițiator Valea Jiului Implicată

Organizaţiile iniţiatoare ale coaliţiei Valea Jiului Implicată sunt Valea Jiului Society, Caritas Alba Iulia – filiala Petroşani, Fundaţia Noi Orizonturi Lupeni, Planeta Petrila, University of Petroşani Students’ Union, Clubul Alpin Valea Jiului, Asociaţia Colonia Veselă Petroşani, Cu Verdele’n Sus, Salvaţi Copiii Petrila, Autism Helping Hands, Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural, Urban Lab Valea Jiului.

Lansăm totodată invitaţia permanentă de alăturare la acest demers către toate organizaţiile neguvernamentale, apolitice şi echidistante şi către toate persoanele cu iniţiativă care doresc să se implice în dezvoltarea economică, socială şi culturală a Văii Jiului.

S-ar putea să-ți placă…

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

JTP Groundwork in Conurbatia Jiului: Va multumim!

JTP Groundwork in Conurbatia Jiului: Va multumim!

Stimați prieteni, Suntem onorați că am lucrat împreună în cadrul proiectului Just Transition Platform Groundwork în Conurbația Jiului! Așa cum spuneam la întâlnirile dintre noi, ne dorim ca acest proiect să fie începutul colaborării dintre noi, un început frumos prin...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.