...

Tranziția de la cărbune și impactul Green Deal asupra Văii Jiului – editorial

valea jiului implicata
Feb 20, 2020

Valea Jiului în lumina reflectoarelor – o analiză de Mihai Danciu 

Urmărind o cadență de aproximativ 10 ani, Valea Jiului devine subiect de discuție în The Guardian. De data aceasta, apare a doua referire după doar un an de la reportajul fotografic al Ioana Cîrlig (https://cutt.ly/trMJR1t – în aceeași lună în care The New York Times își puneau problema vieții post-cărbune privind fotografiile lui Kevin Faingnaert: https://cutt.ly/QrMJSiX). Acum se vorbește de #Green_Deal și pericolele sale: evitarea necesităților categoriilor sociale cele mai afectate și utilizarea finanțărilor de către noi “baroni ai decarbonizării” (https://cutt.ly/7rMJBb5) – cu referință directă la Valea Jiului și problemele ridicate de sindicate.

Sigur, Valea e astăzi în lumina reflectoarelor

(poate deja prea mult): asistență tehnică directă de la European Commission prin STARTul Platformei pentru regiuni miniere în tranziție (https://cutt.ly/BrMKsyt), elaborare prioritară a strategiei până în 2030 de către o mare firmă de consultanță (PwC Romania) contractată direct de Comisia Europeana (https://cutt.ly/0rMKk6s) și suport teoretic cu focus pe bunele practici prin programul #TRACER – Horizon 2020 (http://tracer-h2020.eu/). Se vorbește despre 750 de milioane de euro din care o mare cotă parte trebuie să ajungă în Valea Jiului, pe lângă finanțările curente din Fondul Social European, Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune.

Între 2007-2013 au fost investite 2,5 miliarde de lei în Vale din fonduri europene și guvernamentale (https://cutt.ly/2rMKVZk). Alte sute de milioane sunt acum în implementare prin proiecte de apă-canal, eficientizare energetică, restaurare sau regenerarea orașelor mici.

A fost declarată în trecut zonă defavorizată (https://cutt.ly/xrMK6sq) pentru a oferi facilități fiscale unor mari firme fără impact local. A primit pentru prea puțin timp un instrument de asistență tehnică permanentă, nepolitizată, împreună cu alte zone similare din țară (https://cutt.ly/irMLmmV).

Acum se pregătește să devină ITI (https://cutt.ly/DrMLrmH) învățând (?) din eșecul ITI Delta Dunării.

S-au perindat prin zonă mai marii tuturor partidelor, parlamentare sau extraparlamentare, la putere sau în opoziție. Tot timpul promițând, rezolvând declarativ probleme peste noapte, inițiind programe. Au venit oameni de decizie de la Comisia Europeană și se pregătesc să mai vină. Primim prieteni de pretutindeni, veniți pentru câte un proiect sau pentru potențialul zonei.

 

Din când în când

apar Digi24 (https://cutt.ly/xrMZtUv – mari deontologi) și PRO TV (https://cutt.ly/srMZoRZ), în general prin lunile cu vreme mai mohorâtă, să facă audiență vorbind despre politicieni și cele mai sărace zone din țară: Bosnea, Dallas, Aninoasa, etc… În același timp sunt produse reportaje despre vârfuri: liceenii petrileni de la robotică (RO 063 Wafy  https://www.youtube.com/watch?v=R8K7Iur1Rwg), isprăvile lui Avram Iancu (https://cutt.ly/irMZdXv) sau ale lui Toma Coconea (https://www.youtube.com/watch?v=no5FAcJBJ4M) sau inițiativa petrileană de regenerare urbană (Planeta Petrila  https://cutt.ly/brMViDP).

De parcă nu erau suficiente evenimente pe scenă, se întâmplă până în iunie campania electorală: promisiuni și sume aruncate în spațiul public cu nonșalanță, mai mult decât în oricare din ultimii 4 ani. Politica locală a devenit peretele de vărsat frustrări al comunității, desfășurându-și spectacolul obișnuit și previzibil. Se știu foarte clar taberele și prin ce mecanisme “de casă” sunt reflectate în discursul public (https://cutt.ly/mrML6bh). Rezultatul e același de când ne știm, chiar dacă se schimbă aleșii. Dar mahalaua e la ordinea zilei (https://cutt.ly/8rMZvc7) și dansează pe nevoile celor dependenți de deciziile politice. Apoi se supără dacă nu li se raportează despre discuțiile cu privire la viitorul zonei (https://cutt.ly/nrMZEP1).

Pericolul este și va rămâne în pemanență acolo: să se servească opiniei publice discursul dependenței bunăstării de deciziile de la centru (https://cutt.ly/HrMXYQh), atât timp cât centrul sprijină cu greu inițiativele pozitive actuale (http://cronicavj.ro/wp/?p=95175https://cutt.ly/srMCre8). Un alt discurs care dezbină este cel îndreptat asupra politicilor Uniunii Europene, având ca promotori ramurile locale ale ONG-urilor internaționale (https://cutt.ly/UrMCDU1). Pe lângă acestea, intervine complezența persoanelor de decizie, lipsa de viziune și negarea necesității de pregătire/educare continuă. 

Continuând pe această linie, având o populație total nepregătită să adere sau să susțină inițiative independente competitive măcar pe piața națională, beneficiile fondurilor pentru tranziție justă vor ajunge din 2023 în alte găuri negre. Acestea vor produce baroni ai consultanței, ai recalificării profesionale, ai subvențiilor pentru noile energii. Pentru aceasta, trebuie să acționăm rapid ca o comunitate: să dialogăm cât mai mult, să creștem nivelul de încredere reciprocă la firul ierbii și să luăm inițiativa.

Oportunitățile

sunt mai palpabile ca oricând, dar pot fi materializate doar prin fundamentare obiectivă, viziune inovativă unitară și transparentizare / implicare a cetățenilor în procedurile de luare a deciziilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt încântat să fiu parte din Valea Jiului Implicată – din research-ul personal singura formă de organizare comună a societății civile apolitice într-o zonă minieră europeană.

Foto: Roxana Bucată, discuție în trei cu prof. Michael LaBelle (Central European University) pentru podcastul Energy and Innovation. Cât de curând aici: https://podcasts.ceu.edu/series/energy-and-innovation

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.