Istoria adevarată a României s-a văzut la Petroșani.

valea jiului implicata
Feb 27, 2020

Marți, la cinematograful Serban Ionescu din Petrosani a avut loc un eveniment deosebit, primul de acest gen din ultimii 30 de ani!

A avut loc proiecția filmului “Maria – Inima României”, produs de Chainsaw Europe, un documentar de excepție despre istoria adevărată a României.

Proiecția marchează cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru țara sa în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din anul 1919. Producătorul executiv John M. Florescu, alături de canalul de televiziune HISTORY, a realizat o Caravană – Turneu național al filmelor “Maria – Inima României” și „Războiul Regelui” , care au fost prezentate gratuit tuturor doritorilor în mai multe locuri din țară, oriunde au fost primiți.

Documentarul “Maria – inima României”

prezintă file din istorie pe care puţini le cunosc, urmărind destinul celei care a contribuit la schimbarea destinului României. Pelicula a fost prelucrată color și se poate auzi vocea adevărată a reginei, fără distorsiunile cauzate de tehnologia din anii 1920. Iar „Războiul Regelui” ne redă poate cel mai impresionant și complet interviu cu Regele Mihai.

Intrarea publicului a fost liberă, pe baza rezervărilor de loc făcute în avans, iar sala a fost arhiplină, numărul doritorilor depășind cu mult cel al locurilor disponibile. După vizionare, aceștia au putut interacționa cu producătorii filmului, domnii John M. Florescu și Dan Drăghicescu.

Probabil cel mai entuziast public de la vârsta fragedă până la o vârstă inaintată în acest Tur National istoric; toți pasionați de istorie și de Regina Maria, o audiență imensă la “ Maria, inima Romaniei” în Petroșani 

John M. Florescu

CEO & Founder, Chainsaw Europe

Pt prima dată un film documentar istoric ajunge in Valea Jiului cu intrarea liberă și discuții cu publicul dupa proiecție cu producatorii .  Valea Jiului in Petroșani are publicul cel mai entuziast și pasionat de cinema din acest Turneu  national Istoric iar peisajele din Parâng te lasă cu respirația tăiată.

Dan Drăghicescu

Producator Asociat , Chainsaw Europe

2020 este un an aniversar, pentru că se împlinesc 100 de ani de la încheierea  Tratatului de pace de la Trianon, în care, practic, frontierele României moderne s-au definitivat oficial. S-a întâmplat în iunie, la Paris, chiar în 1920, iar acest tur national se realizează în premieră. Vorbim despre două filme istorice, cu intrarea liberă, la nivel național și nu  mergem doar în cinematografe, ci chiar în case de cultură, fabrici și uzine. Am fost și la Zalău într-o fabrică, sau la Călărasi, ori la Sinaia, unde Regina Maria a spus lucruri importante pentru țară și, la vremea aceea, în Primul Război Mondial, a creat noua societate în care suntem și azi. Sunt două filme istorice din Epoca Modernă a României. Vorbim despre o istorie care reflectă viitorul, dar în cărți a fost scoasă de către cenzura comunistă

Dan Drăghicescu

Producator Asociat , Chainsaw Europe

Vizita domnului John M. Florescu la Petroșani a avut, însă, și un alt scop.

Cu această ocazie, el a anunțat acordarea unei burse de studii în SUA pentru unul dintre copii din Valea Jiului, bursă acordată de către Radu Florescu, tatăl său, prin testament.

Noi vrem să selectăm o persoană inteligentă, bună la școală și care să fie cu un caracter deschis, matur, să nu se teamă să plece în America și care știe limba engleză 

John M. Florescu

CEO & Founder, Chainsaw Europe

În 1999, prin intermediul lui Radu Florescu, 6 copii din Valea Jiului au plecat în SUA cu burse. Iar acum, fiul său s-a întâlnit la Petroșani cu unul dintre acești copii, acum adult. Este vorba de directorul Caritas Petroșani, Alexandru Kelemen.

Am avut această oportunitate, mic fiind, și datorită faptului că m-au interesat două lucruri: în primul rând școala și apoi limba engleză, care mi-a plăcut mult. Sunt onorat că am fost selectat și a fost o  experientă extraordinară pentru dezvoltarea mea ca și persoană ulterior, iar acum mă bucur că John a venit în Valea Jiului, că lansează acest proiect către comunitate și că voi face parte dintre cei ce îl vom desemna pe copilul ce va pleca acum de aici, ca să învețe multe lucruri despre ce înseamnă să faci parte din astfel de proiecte

Alexandru Kelemen

Caritas Petroșani

S-ar putea să-ți placă…

JUST TRANSITION GROUNDWORK

JUST TRANSITION GROUNDWORK

Oportunități economice sustenabile în Conurbația Jiului Invitație 13-15 decembrie 2023 Petroșani Hunedoara Stimați prieteni, Suntem bucuroși să vă invităm la conferința finală a proiectului Just Transition Groundwork: Oportunități economice sustenabile în Conurbația...

Vino în coaliție!