...

Deja vu Bulgaria

valea jiului implicata
Jul 8, 2022
Alexandru Kelemen

Recent am avut oportunitatea de a participa alături de cei din rețeaua europeană Bankwatch Europe într-o vizită de advocacy în Bulgaria, în diferite orașe și zone monoindustriale, bazate pe extracția cărbunelui – în marea lor majoritate, de mine de suprafață.

 

În contextul european în care se discută intens despre gaz și energie nucleară, regenerabile și tranziție justă am resimțit atmosfera anilor 2000 din Valea Jiului. Anxietate și hazard. Lipsa comunicării dintre local și central. 

Cum de cele mai multe ori oferim Valea Jiului ca model de “proastă” practică cu privire la justețea tranziției, am sperat ca exemplificarea situației economice și sociale de azi a Văii să fie un motivator bun pentru multe din aceste zone dependente de minerit pentru a face mai mult decât am reușit  noi. Să cerem mai mult de la aleși, să ne îngrijim de muncitorii disponibilizați și familiile acestora  pe o perioadă mai mare de timp, să oferim alternative pentru economia locală și să ne păstrăm în același timp patrimoniul industrial. Mi s-a reconfirmat că de fapt tranziția este un proces de jos în sus. Altfel,  idei bune se pierd, oameni cu resurse se împrăștie, sustenabilitatea măsurilor scade dramatic.
Am avut întâlniri cu municipalitățile din Pernik și Bobov Dol, cu Ministerul Mediului Bulgar, cu managementul termocentralei din Bobov Dol și cu societatea civilă din Sofia. În fiecare dintre aceste locuri a fost recunoscut că tranziția va veni mai devreme sau mai tarziu iar în unele locuri am simțit că se și dorește cu adevărat, efectele de climă și de sănătate publică neputând fi ignorate. Dar frica de necunoscut este și ea un constrinctor al schimbării. Ce vor face muncitorii și familiile ca să își câștige existența? Ce vor face municipalitățile fără resursele bugetare? Cum se va încălzi o comunitate care până ieri a depins de sistemul centralizat al termocentralei? – toate sunt întrebări legitime ce au nevoie de răspunsuri înainte de a demara procesul de tranziție. 
Azi, prin mecanismele europene disponibile (Politica de Coeziune, Mecanismul de Redresare și Reziliență, Programul de Tranziție Justă) aceste zone monoindustriale au resursele financiare  de a așeza cadre mult mai bune de dezvoltare regională  decât am avut noi începând cu anii ’90. Aceste mecanisme sunt disponibile și în Bulgaria dar în pericol în unele zone deoarece instabilitatea politică la nivel central și lipsa consultării si comunicării cu regiunile din păcate a lipsit. 
Va depinde doar de noi dacă vom construi pe fundații solide, dacă vom fi vigilenți ca fondurile europene să meargă acolo unde e necesar și unde se crează valoare adăugată. Perioada de programare e aproape gata, urmează partea mai dificilă dar totuși mai frumoasă: implementarea!

Phot credit: Vlad Ursu

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.