...

Scrisoare deschisă -10 proiecte principale în Strategia pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului

valea jiului implicata
Apr 8, 2021

Către:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Scrisoare cu privire la procesul de selectare a celor 10 proiectelor principale aferente Strategiei pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului

Domnului Ministru Cristian GHINEA,

Domnului Secretar de Stat Marius VASILIU,

Doamnei Director Teodora PREOTEASA,

Doamnei Consilier Aneta STOICA,

Domnului Consilier Adrian BARBU,

Valea Jiului Implicată este o coaliție a societății civile formată în prezent din 19 organizații neguvernamentale active în întreaga Valea Jiului cu scopul dezvoltării economice, sociale și culturale a zonei. Membrii Valea Jiului Implicată au susținut continuu elaborarea Strategiei pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului (inclusiv prin transmiterea de propuneri de proiecte majore pentru Valea Jiului), strategie realizată în colaborare cu compania PricewaterhouseCoopers, prin semnarea contractului SRSS/SC2019/119 la data de 23 octombrie 2019, contract finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale, având ca beneficiar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.  

Așa cum am comunicat încă de la început, considerăm că guvernanța participativă are un rol esential în dezvoltarea orașelor, inclusiv a celor 3 municipii și 3 orașe din Valea Jiului, iar consultarea societății civile și a cetățenilor Văii Jiului este extrem de importantă în demersul elaborării strategiei, precum și al identificării și selectării proiectelor majore pentru comunitatea noastră. În acest sens, salutăm inițiativa Comisiei Europene din anul 2014 de adoptare a noului cod de conduită european privind principiul parteneriatului pentru fondurile structurale și de investiții, regulament care garantează implicarea părților interesate în întregul proces, de la planificare, la punere în aplicare, monitorizare și evaluare a proiectelor finanțate din fonduri europene.

Înțelegem că draftul final al Strategiei și al Planului de acțiuni urmează să fie publicate în curând. În acest sens, așteptăm să ne comunicați planul de comunicare pentru consultarea publică pentru a identifica cum putem noi veni în sprijinul acestui proces de consultare astfel ca acesta să fie unul cât mai eficient. Așa cum menționam încă de la început, toate canalele de care dispunem sunt disponibile pentru a ne asigura că documentele strategice și proiectele identificate pentru Valea Jiului beneficiază de o consultare publică cât mai largă.

În același timp, vă rugăm să ne comunicați detaliile logistice pentru atelierul comun (autorități – alte părți interesate), conform Strategiei de implicare a părților interesate (pagina 15-16 varianta în limba română, pagina 18 varianta în limba engleză) disponibilă pe websiteul MIPE (https://mfe.gov.ro/initiativa-valea-jiului/), atelier în cadrul căruia să fie prezentate cele 15 proiecte din lista scurtă, proiecte pe care să le discutăm și din care să selectăm împreună cele 10 proiecte principale care vor beneficia de detaliere ulterioară în fișele de proiecte, conform contractului. În cazul în care aveți nevoie de sprijinul nostru în organizarea acestei întâlniri, ne putem asuma să organizăm noi întâlnirea la o dată stabilită de comun acord.

Apreciem foarte mult deschiderea pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o manifestă față de societatea civilă și vă mulțumim pentru colaborarea de care ne-am bucurat până în prezent. Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră către datele de contact ale coaliției: valea.jiului.implicata@gmail.com II 0722 697 550.

Vă mulțumim încă o dată pentru sprijinul acordat Văii Jiului și vă asigurăm de întreaga noastră implicare în acțiunile viitoare pentru dezvoltarea Văii Jiului și îmbunătățirea calității vieții comunității locale.

Cu respect,

S-ar putea să-ți placă…

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?

“Ce cauți tu, Raluca, la Petroșani, CE?" Răspunsul ăsta îl primeam de la oricine care auzea că îmi iau o zi liberă pentru a merge să văd Valea Jiului. Și când mai adăugam că trec și pe la Constanța înainte, apoi la Petroșani, și mă întorc la Iași prin Timișoara,...

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.