...

Un exercițiu de absorbție

valea jiului implicata
Sep 8, 2022

Un exercițiu de absorbție

După 3 ani de programare și asistență tehnică pentru realizarea Strategiei de dezvoltare socială, economică și de mediu pentru perioada 2022-2030, draft-uri  de proiecte și organizare internă pentru stabilirea structurii locale de guvernanță s-a ajuns la momentul la care să discutăm despre alocare bugetară, viziune, proiecte mature.

Ce avem….

MIPE a prevăzut pentru Valea Jiului în următorul exercițiu financiar european, pe alocare dedicată fonduri totale de aprox 285 mil euro. Această sumă va fi astfel împărțită

Programul Operational Educație și Ocupare:

aprox. 16 mil euro – investiții în dialog social, investiții pentru tineri, retțele de servicii pentru tineri, sprijin economie socială, etc.

Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială:

aprox. 16 mil euro – investiții în servicii sociale copii, servicii sociale vârstnici, locuințe sociale, accesul lucrătorilor din domeniul social la programe de formare continuă

Programul Operațional Tranziție Justă:

180 mil euro – investiții în dezvoltare activitate productivă a IMM, sprijin pentru crearea de noi întreprinderi, combaterea sărăciei energetice, etc. Mențiune: la nivel național acest program nu este încă aprobat de către Comisia Europeană și astfel mai pot exista modificări ale priorităților de investiții.

Programul Operațional Sănătate :

11 mil euro –investiții în cabinetele medicilor de familie, cabinete școlare, modernizarea ambulatoriilor, modernizare spitale mici, etc.

Programul Operațional Regional:

aprox. 55 mil euro – investiții în creșterea eficienței energetice, sisteme inteligente de transport, investiții în mediul de învățământ, etc

Programul Operațional Asistență Tehnică:

5 mil euro – rambursare costuri salariale structura de guvernanță și pregătirea echipei, transport și alte cheltuieli, susținere activități de promovare, etc.

O mențiune importantă este că pentru celelate programe unde nu avem alocare dedicată, proiectele din Valea Jiului vor avea punctaj suplimentar.

Dacă e mult sau puțin…

… nu știm, dar ce e sigur e că acești bani sunt disponibili și pregătirea e esențială. De asemenea trebuiesc gândite proiecte care pe de o parte generază venituri și locuri de muncă sustenabile și cu o remunerație sustenabilă. În același timp, serviciile publice nu pot bate pasul pe loc: investițiile în sănătate, educație, spațiul public construit, protecție socială trebuie să meargă în paralel. Putem avea salarii bune însă fără acces la sănătate, cultură, educație pentru copiii noștri, spații publice de calitate, servicii sociale pentru cei vulnerabili, nu discutăm cu adevărat la o calitate superioară a vieții.

Important e ca această sumă să o absorbim rapid și să o facem înțelept.

Ce ne mai trebuie?

În acest proces este imperios necesar să aducem oameni buni, onești și competenți. Atât în administrație publică cât și în mediul de business sau societate civilă. Oameni dedicați, serioși și muncitori care simt pentru Valea Jiului și au o viziune pe termen lung unde ar dori să ajungă acest areal geografic special.  De asemenea ne trebuie mai multă transparență și recunoaștere. A avea probleme nu e nemaiauzit dar, a nu le recunoaște împiedică procesul de vindecare. La fel ca persoanele și comunitățile sunt organisme vii.

În concluzie,

Absorția acestor fonduri va genera o calitate ridicată a nivelului de trai iar o absorbție de calitate poate fi multiplicatoare de resurse în comunitate. În schimb, incapacitatea de a absorbi, punerea sub preș a problemeleor care trebuiesc rezolvate respectiv opacitatea în alocarea de fonduri va genera doar frustrare și ne va adânci mai mult în sentimentul neputinței.

Într-o notă optimistă, vizita doamnei comisar european pentru politică regională Eliza Ferreira din data de 6 oct. 2022 în Valea Jiului va fi primul exercițiu de angajament comunitar pentru a cere suport pentru problemele întâmpinate dar mai presus pentru a ne asuma tranziția justă la nivel local.

S-ar putea să-ți placă…

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile Comunități Vibrante

Poveștile uitate ale Văii Jiului: Cartierele Ștefan, Bosnia și Dallas În inima Văii Jiului, acolo unde timpul pare să fi încetinit, stau mărturie cartiere cu povești bogate, adevărate comori ale istoriei noastre. Cartierul Ștefan, Colonia Bosnia și cartierul Dallas...

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, un oraș de 100 de ani!

Petroșani, centrul Văii Jiului, a fost declarat oraș la data de 4 ianuarie 1924 prin decretul semnat de I. C. Brătianu, Președinte al Consiliului de Miniștri la acea vreme. Acum 100 de ani, Petru Iacob, primar al comunei Petroşani, primeşte de la Bucureşti telegrama...

Vino în coaliție!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.